dinsdag 12 juni 2012

Kaart Hoorn van Afrika, foto


(Kaart: VN)
De Hoorn van Afrika wordt aangemerkt als schiereiland aan de uiterste oostpunt van het vasteland van Afrika. In totaal wonen in het gebied ruim 100 miljoen mensen.

De Hoorn van Afrika wordt ook wel het Somalisch schiereiland genoemd. In het oosten eindigt dit schiereiland in Kaap Guardafui.

Tot de landen in de Hoorn van Afrika horen Ethiopië, Eritrea, Djibouti en Somalië. Deze landen vallen ook onder de regio Oost-Afrika.

De Rode Zee mondt in het noorden van de regio via de Bab el Mandeb uit in de Golf van Aden, die een verbinding vormt met de Indische Oceaan en de Arabische Zee.

Het gebied ligt in de punt van de hoorn aan de Arabische Zee en in het zuidoosten aan de Indische Oceaan.

Ten noordoosten van de Rode Zee en de Golf van Aden liggen Saoedi-Arabië en Jemen, landen die tot het Midden-Oosten behoren. Ten noorden en westen van het gebied ligt Soedan, ten zuiden ligt Kenia.

Piraten Somalië
De afgelopen jaren hebben de wateren rondom de Hoorn van Afrika, de Indische Oceaan, Golf van Aden, Arabische Zee, te maken met Somalische piraten.

Om hiertegen op te treden hebben de Europese Unie, met Operatie Atalanta, en de NAVO, met Operatie Oceaan Shield, marine-eskaders naar de regio gedirigeerd.

Beira
In de Hoorn van Afrika komt de beira, of beiradwergantilope voor (Dorcatragus megalotis). Dit is een zeldzame, gazelle-achtige verwant van de dikdiks.

Het dier, dat tot de antilopensoorten behoort, bewoont de dorre heuvels en bergen van Somalie en het oostelijk deel van Ethiopië.

De beira is over het algemeen wat groter dan de dikdiks. De schouderhoogte is ongeveer 50 tot 60 centimeter.

De beira behoort tot de bedreigde diersoorten en is een van de minst bekende antilopen in Afrika.

Kaart Somalië en Kaap Guardafui
Kaap Guardafui is het meest oostelijke punt van Somalië, de Hoorn van Afrika en het vasteland van het continent Afrika.

Kaart Hoorn van Afrika en Kaap Guardafui in Somalië: CIA

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Van Amstel beschermt het VN-hulpschip Caroline Scan met hulp voor Somalië tegen piraten  (Foto: ministerie van Defensie)

De Lynx-boordhelikopter van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen komt een stuurloze Pakistaanse dhow, op weg van Somalië naar de Verenigde Arabische Emiraten, te hulp (Foto: ministerie van Defensie, juni 2012)