vrijdag 1 juni 2012

Kaart Djibouti, Golf van Aden, Rode Zee, Hoorn van Afrika

Djibouti is strategisch gelegen aan de Rode Zee, Bab el-Mandab en Golf van Aden: kaart CIA
Djibouti heet officieel de Republiek Djibouti. Het is een Oost-Afrikaans land in de Hoorn van Afrika. Het land telt 516.055 inwoners (2009) en de hoofdstad is Djibouti.

Het Oost-Afrikaanse land grenst in het noorden aan Eritrea, in het westen en het zuidwesten aan Ethiopië en in het zuidoosten aan Somalië.

In het noordoosten ligt Djibouti aan de zeestraat Bab el Mandab, die de Rode Zee met de Golf van Aden verbindt. In het noorden ligt Eritrea aan de Rode Zee.

Jemen, dat op het Arabisch Schiereiland ligt en tot het Midden-Oosten hoort, is twintig kilometer uit de kust van Djibouti en Eritrea verwijderd.

Klimaat en vakantie
Djibouti is een van de heetste landen ter wereld. De gemiddelde jaartemperatuur is 30 °C. In de maanden juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot 45 °C, terwijl dan de stoffige chamsin waait.

Tussen oktober en maart is het iets koeler en kan er lichte regen vallen.

Het Abbemeer, in het zuidwesten van Djibouti, wordt bevolkt door flamingo's.

De vegetatie bestaat uit doornstruiken, waaronder schermacacia's, en gombomen.

Steden Djibouti
De stad Djibouti ligt op een landtong in de Golf van Tadjoura, bij de Golf van Aden. Naast de hoofdstad Djibouti City zijn een aantal andere steden in het land: Ali Sabieh, Tadjourah, Obock, Dikhil, Arta, Holhol, Dorra, Galafi, Loyada, Alaili, Dadda.


(Kaart steden Djibouti: CIA)

Kaart Djibouti
Djibouti wordt omringd door de landen Eritrea, Ethiopië en Somalië. In het oosten ligt het land aan de Golf van Aden, de Bab el-Mandab en de Rode Zee.
Kaart Djibouti:: CIA